Kinesiologie
Kinesiologie benadert de mens in zijn totaliteit en brengt balans in zijn energiesystemen. Het energiesysteem kan uit balans raken door verstoringen of stress in één of meer componenten van de gezondheidsdriehoek:
- Structuur : spieren, pezen, botten en de effecten van overbelasting en bewegingspatronen
- Stofwisseling : spijsvertering, voeding (m.n.tekorten), hormoonhuishouding en de effecten uit onze leefomgeving zoals schimmels, medicatie, chemische stoffen, milieu invloeden
- Psyche : bewustwording, gevoelens en emoties, en de effecten van angst en fobieën, gedachten en beperkende overtuigingen, bore-out, traumatische ervaringen, emotionele verwaarlozing.
Deze eenheden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een disbalans door een verzwakt of overbelast deel in één van de drie genoemde gebieden heeft invloed op de andere twee. Verkeerde voedingsgewoonte kan leiden tot slechtwerkende pezen. Hoofdpijn kan voortkomen uit een traag werkende darm. Een scheefstand in de wervelkolom kan zorgen voor onbegrepen emotioneel gedrag.
Het werken met spiertesten maakt kinesiologie uniek
Kinesiologie is een onderzoek- en behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten als een biofeedback-instrument. Het doel hiervan is om op verschillende niveaus in het lichaam (structuur, chemie, emotie, elektromagnetisch) stremmingen en letsels op te sporen en te behandelen.
Door middel van spiertesten en testampullen wordt gezocht waar de oorzaak van de klacht(en) ligt. Door handmatig lichte druk op de arm van de cliënt uit te oefenen, registreert de kinesioloog veranderingen in spierspanning.
Een disbalans kan zich o.a. uiten in stress, een verkeerde houding, allergische reactie of verkeerde eetgewoonten. Nadat deze is vastgesteld, wordt met kinesiologische spiertesten en correctietechnieken de balans weer te hersteld worden.
Kinesiologie kent vele toepassingsmogelijkheden op fysiek, lichaamschemie en emotioneel gebied. Deze methode kan helpen bij :
- Allergieën en intoleranties
- Darmklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Chronische pijnklachten
- Onbegrepen klachten (SOLK)