Cranio-sacraal therapie

Wat is het cranio-sacrale systeem?

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg met een dikke vlies eromheen en het hersenvocht dat tussen beide vloeit. Door een semi -hydraulisch pompsysteem binnenin de hersenen, vloeit het hersenvocht in golfbewegingen en is daardoor overal in het lichaam voelbaar. Het geheel wordt omgeven en beschermt door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel is als een laken, waarin de schedel met hersenen, het stuitje, onze organen met onze botten, spieren, ruggenmerg en gewrichten, onze bloedvaten, ademhalingssysteem en zenuwbanen gevouwen zijn. Ons hele lichaam kan goed functioneren dankzij de elasticiteit van het bindweefsel.

Beperkingen in de elasticiteit door verzuring, vervuiling of verdrukking van weefsel kunnen klachten op diverse plaatsen in het lichaam veroorzaken. Als gevolg van ongelukken, emotionele trauma’s of door langdurige spanning en stress kunnen littekens ontstaan (verstrakking). Hierdoor ontstaat pijn en functieverlies van het getroffen weefsel.

De behandeling

Cranio-sacraal therapie bestaat uit zachte manuele technieken, zodat ons bindweefsel meer ontspant en de bewegelijkheid weer op gang komt. Hierdoor wordt het lichaam aangezet tot herstel en bewustwording.

Doordat alle zenuwen, spieren en organen in ons lichaam omgeven en verbonden worden door bindweefsel wordt het cranio-sacraal ritme via de uitlopers van het hersen- en ruggenmergvlies over ons hele lichaam geleidt. Deze bewegingen zijn heel klein en niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Het gaat om heen en weer gaande ritmische bewegingen, als een eb- en vloedbeweging van de vloeistoffen in en tussen de weefsels. Op plaatsen waar een spanningshaard of verkramping zit, kan dit ritme niet goed ‘door komen’. De kracht, symmetrie of diepte zijn daar verstoord. Dat is te vergelijken met een verstopte afvoer waardoor het water niet goed kan wegstromen.

Cranio-sacraal therapie behandelt het bindweefsel. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten of bewegingsbeperkingen kunnen succesvol behandeld worden. Deze therapievorm helpt ook bij minder voor de hand liggen klachten zoals hyperactiviteit, lusteloosheid, slaapstoornissen en vermoeidheid.

Wat is het verschil tussen cranio-sacraal therapie, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Alle genoemde therapievormen hebben gemeen dat het bewegingsapparaat centraal staat. Cranio-sacraal behandelt specifiek het bindweefselapparaat en de verbinding hiervan met het centrale zenuwstelsel. Kenmerkend voor deze therapie zijn de zachte langer durende manuele technieken (low pressure extended time technics) om het bindweefsel te beïnvloeden en te ontspannen. Specifiek voor een cranio-sacraal behandeling is dat veel aandacht besteed wordt aan mogelijke psychosomatische oorzaken van geblokkeerd bindweefsel. Dit heeft veelal te maken met bewustwording van gevoelen en emoties. Juist die kunnen de oorzaak zijn van onbegrepen klachten zonder duidelijk medische oorzaak.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen door het contactformulier in te vullen. Je ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 06-42344644.

Maak een afspraak