Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over natuurgeneeskundige behandelingen. Heeft u een specifieke vraag of staat uw vraag er niet tussen? Neem in dat geval contact op en ik zal uw vragen beantwoorden.

Wat is craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie behandeld het bindweefsel. Lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten of bewegingsbeperkingen kunnen succesvol worden behandeld dankzij Cranio Sacraal. Deze therapievorm helpt niet alleen bij lichamelijke klachten, maar ook bij minder voor de hand liggende klachten zoals dyslexie, hyperactiviteit, lusteloosheid, slaapstoornissen, stress of vermoeidheid.

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken, die het bindweefsel ontspannen. Zo kunnen de organen spieren, het ruggenmerg of hersenvliezen heilzaam worden behandeld. Door deze therapie verbeteren de ademhaling, de bloedsomloop, het bewegingssysteem en het zenuwstelsel in functie. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt zo gestimuleerd.

Wat is het verschil tussen craniosacraal therapie, chiropractie, manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Alle genoemde therapievormen hebben gemeen dat het bewegingsapparaat centraal staat. Cranio behandelt specifiek het bindweefselapparaat en de verbinding hiervan met het centrale zenuwstelsel. Kenmerkend voor deze therapie zijn de zachte langer durende manuele technieken (low pressure extended time technics) om het bindweefsel te beïnvloeden en te ontspannen. Verder is het specifiek voor de cranio sacraal therapie dat veel aandacht wordt besteed aan mogelijke psychosomatische oorzaken van geblokkeerd bindweefsel. Dit heeft alles te maken met bewustwording van gevoelens en emoties. Juist die kunnen de oorzaak zijn van onbegrepen klachten zonder duidelijke medische oorzaak.

Wat doet een craniosacraal therapeut eigenlijk?

In een eerste afspraak wordt geluisterd naar je hulpvraag, of indien die niet duidelijk is, wordt in gezamenlijk overleg de hulpvraag geformuleerd. De therapeut vertelt je wat cranio voor je kan betekenen en zal het je tijdens deze afspraak het laten ervaren op de behandelbank. Het doel van de therapie is ontspanning te creëren in het cranio sacraal- en bindweefselsysteem. Dat gebeurt liggend en/of zittend, waarbij je alleen je schoenen moet uittrekken en je riem moet af doen. In een aantal stappen doorloopt de therapeut van beneden naar boven alle grote bindweefselstructuren in het hele lichaam. Door te voelen krijgt de therapeut informatie over de toestand van het bindweefsel. Eventuele verstoringen kunnen direct worden behandeld door beweging te brengen op de plek van de blokkades. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen brengt de therapeut het hele bindweefselsysteem – en daarmee het lichaam – weer in balans. Dit gaat soms gepaard met rillingen en/of een emotionele ontlading. Je lichaam kan weer beter gaan stromen, wat direct voelbaar is.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Dit verschilt per persoon en per klacht. Na de intake bespreekt de therapeut met jou het behandelplan. Na een aantal sessies zal een evaluatiegesprek plaatsvinden, waarin je met de therapeut kunt bespreken of craniosacraal therapie een voor jou passende therapie is. Over het algemeen zijn 3 tot 8 behandelingen voldoende; voor zuigelingen meestal 1 tot 3 behandelingen. Bij langdurige, chronische problemen zullen meer behandelingen noodzakelijk zijn.

Kan cranio worden gecombineerd met een andere behandeling?

Meestal kan dit, mits beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Verschillende behandelingen kunnen elkaar in sommige gevallen zelfs goed aanvullen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat cranio – waarin veel bewustwording plaatsvindt – je helpt bij het ordenen van gevoelens bij een psycholoog of psychotherapeut. Mocht er overleg nodig zijn tussen beide therapeuten, dan gebeurt dat uitsluitend met jouw toestemming.

Heb ik een verwijzing nodig?

Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Je kunt zonder verwijzing een afspraak met een cranio sacraal therapeut maken en de facturen indienen bij de zorgverzekeraar (mits aanvullende verzekerd). Indien de therapeut dat noodzakelijk vindt, wordt er contact op met je huisarts voor overleg. Dit gebeurt uiteraard niet zonder jouw toestemming.

Voor welke mensen is craniosacraal therapie geschikt?

Craniosacraal therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Van zeer jong (pasgeborenen) tot zeer oud.

Welke opleiding heeft een craniosacraal therapeut gevolgd?

Craniosacraal therapeuten hebben een 4-jarige post-HBO opleiding tot craniosacraal therapeut gevolgd en met een examen afgesloten.